Kandidattests – en hjælp til at stemme

Illustreret eksempel på hvordan en kandidattest kan være struktureret. Fra TV2

Det kan være svært at finde rundt i den politiske jungle, når man skal beslutte, hvilket parti eller hvilken politiker, der skal have ens stemme til de kommende valg.

 

Inden længe er det tid til at gå i stemmeboksene, når der skal vælges repræsentanter til EU-Parlamentet og Folketinget, men hvad eller hvem skal man dog stemme på og skal den danske regering være blå eller rød??

Hvis du føler dig lidt i vildrede, er der heldigvis hjælp at hente.  

Med en hurtig søgning på Google kan du finde diverse kandidattests, som måske kan guide dig hen i retning af, hvor du skal sætte dig kryds – både til EU-Parlamentsvalget(den 26 maj) og til Folketingsvalget(den 5 juni). Hvis du har et favoritparti, kan du vælge at stemme på hele dette. Vil du derimod hellere stemme på en enkeltperson fra et parti eller en såkaldt `løsgænger`, kan du gøre dette i stedet. 

Der må kun sættes ét kryds, når man står i stemmeboksen, så enten stemmer man på en person eller et parti. I boksen er der derfor to stemmesedler – en til personstemmer og en til partistemmer. 

Der er et hav af tjenester, hvor man kan tage såkaldte kandidattests. Blandt andet DR, TV2 og aviserne Information og Politiken. 

En kandidattest vil typisk bestå af en masse holdnings-spørgsmål, hvor man skal svare på, hvor enig eller uenig, man er i forskellige ting. 

Du vil blive nok blive bedt om at fortælle hvilken kommune, du bor i, når du tager en test. Hvis du skal stemme på en enkeltperson skal vedkommende nemlig være opstillet fra dit område(Storkreds)   

Når du har taget en kandidattest kan du se og læse om de partier og politikere, som du deler flest holdninger med, og på den måde, forhåbentligt, blive klogere på, hvor du skal sætte dit kryds.