Vi kender det alle os mediefolk. Man har netop skrevet en fed artikel, og mangler bare en illustration for at fuldføre mesterværket. Ud på Google og søge efter billeder og vupti! – der var den. Ind i Indesign – Done !- Færdig!. Men som regel er det faktisk ulovligt bare at gafle billeder til sine medieproduktioner på Google – i hvert fald , hvis de skal udgives offentligt. Og i værste fald kan det koste en bøde, hvis du “låner” uden at spørge først.
De fleste billeder har nemlig copyright. Det betyder, at en person eller en organisation har rettighederne, og at du skal have vedkommenes tilladelse for at bruge billedet. Og det koster som regel penge.
Men bare rolig – der er hjælp at hente. Bruger du din fantasi og tænker lidt ud af boksen i forhold til valg af illustration kan det sagtens lade sig gøre, at finde noget brugbart. Der er nemlig 100-vis af hjemmesider, der tilbyder gratis “stock free” fotos.
Af redaktionens favoritter kan nævnes http://openphoto.net/, http:// pixabay.com, https://www.pexels.com/ , som alle har gratis fotografier i 1000-vis. Og det gode er, at de som regel kan hentes i høj opløsning.
Eneste ulempe ved de gratis sider er, at de som regel indeholder mange reklamer, der linker til andre “stock free” sider, hvor illustrationerne så koster penge.
Så tjek lige hvor du har klikket, hvis billedet af den skeløjede pungrotte pludselig koster 500 kr.
Er du medlem af betalings-sitet iclipart.com, så det er også en mulighed.
Indgår der f.eks. politikere eller produkter, som skal illustreres , har disse som regel hjemmesider med pressemateriale, som en gratis service til journalister og andet godtfolk.
Få lovlig musik til videoen
Det er ikke noget problem at udstyre hjemmevideoen af den lille hylende fætter Ib, med soundtrackket lånt fra Metallicas nyeste “Hardwired – to Selfdestruct”.
Men skal hjemmevideoen fremvises for andre end tante Ulla og onkel Finn, bør du lige tjekke om fremvisningen kan kategoriseres som offentlig – f.eks. lægges til skue for alle og enhver på nettet. Skal videoen det, er det en god ide enten selv at lave sin musik – eller bruge noget af det musik, som er lagt ud til fri afbenyttelse.
Af gode musik-sites er redaktionens favorit http://incompetech.com/music/royalty-free/, som er den absolut mest overskuelige. Men du kan også være heldig at finde brugbar musik på http://subs.freesoundtrackmusic.com/.
På sidstnævnte side skal du være opmærksom på, at musikstykket skal være markeret med “free”, før det er gratis. Skal du bruge klassisk musik er https://musopen.org god. Nogle af musikstykkerne er optaget fra gamle plader, så lydkvaliteten er af svingende kvalitet.
Husk at kreditere
Hvad enten det drejer sig om illustrationer eller musik, er det vigtigt, at du lige noterer, hvem der står for den pågældende illustration/musik og krediterer både komponisten/fotografen eller komponisten i sin medieproduktion.
Det er ikke værre end lige at tilføje “Tak for musikken” til den og den fra det pågældende site i rulleteksten sidst i filmen. Eller lige skrive i billedteksten “Foto: Jens Jensen, openphoto.net”. Det er ikke altid komponisten/fotografens navn er påført, men så krediterer du bare siden. De fleste af siderne har nemlig forskellige former for rettigheder, hvoraf nogle kræver kreditering, og gør man det hver gang, er man på den sikre side.
Artiklen opdateres løbende med nye links.
Lydeffekter fra BBC: http://bbcsfx.acropolis.org.uk/