Kender du til vinterdepression? -Så er der hjælp og forståelse at hente

Her ser vi Andreas sidde ved en terapilampe. Han sidder kan ved den i 20 minutter, for han stirrer intenst ind i den hele tiden.

Fakta om vinterdepression

• Mange kender til at man mister energien, bliver trist, og at det kan være lidt sværere at forlade sengen, i vinterperioden.

• For nogle kan disse ting forekomme i så ekstrem grad, at det er decideret ødelæggende for deres liv. Disse personer lider af vinterdepression, SAD(Seasonal Affective Disorder)

• Forskning på området har vist, at 10-15% af den danske befolkning rammes af vinterdepression i varierende grad.

• På verdensplan er der større risiko for at få vinterdepression, jo længere væk fra Ækvator man bor.

• Noget af det, som kan hjælpe mod vintedepression, er lysterapi.

Hjælp mod vinterdepression

Vinterdepression opstår, fordi man mangler lys. Den mest effektive behandling, mod det, ville derfor være, at man i vinterperioden tog et varmt sted hen med meget lys-tæt på Ækvator. Det er dog ikke alle, som har mulighed for det, hvis man har arbejde eller skole at passe. Den næstbedste løsning er lysterapi. Den mest almindelige måde, at få det på, er gennem en lysterapilampe. Der er forskellige former for lysterapilamper med forskellige lysstyrker. Lysstyrken måles i lux, og lampen kan afgive mellem 2.500 og 10.000 lux afhængig af hvor tæt man er på den. Til sammenligning kan en normalt belyst stue måle helt ned til 100 lux. Behandlingen, med en lysterapilampe, foregår ved at den tændte lampe rammer dine øjne i et vist tidsrum.(30 minutter er det mest normale). For det meste sidder man ved den og kan sagtens lave forskellige andre ting, som eksempelvis at se TV og læse. Jo mere intenst man stirrer ind i den, jo kortere tid behøver man at sidde ved den.

Har selv prøvet det

Den 35 årige lærer, Andreas Lundberg, kender godt til det med at føle sig lidt vinterdeprimeret. Han har haft, og har stadig, gavn af en lysterapilampe. Den startede han med at bruge for omkring 15 år siden. ”Lige pludselig kunne jeg bare blive helt ulykkelig,, og det var jo underligt, for jeg havde egenlig et ok liv” fortæller han. Den triste sindstilstand kom, når det var mørkt og koldt. Efter at have haft det sådan lidt, gik Andreas til lægen, som foreslog, at han anskaffede sig en lyslampe. Første gang, at han brugte den, havde den en markant effekt. ”Det var morgen og mørkt udenfor, og da jeg tændte den blev jeg helt varm og følte mig vældig godt tilpas. Da jeg så gik udenfor i frostvejr og mørke, blev min krop mega forvirret, og jeg tænkte -Andreas, det var da sommer lige før, og hvorfor er jeg så lige ved at glide(på isen) nu? Det var helt surealistisk” forklare han afslutningsvis.