Når ting i hverdagen bliver en tvang

Kender du det med at skulle vaske dine hænder mange gange i løbet af en dag og at have din egen regel om, at du ikke må gå på hver anden hvide streg i et fodgængerovergangsfelt?

Så har du måske lidt OCD.

OCD er forkortelsen for Obsessive Compulsive Disorder, som betyder tvangslidelse. Lidelsen kan både udspille sig i tvangtanker eller tvangshandlinger og man har ofte disse to ting sammentidlig.

Tvangstanker

Tvangstanker er fikse ideer, som dukker op i hovedet på en ensartet måde fra gang til gang. Tankerne er ofte frygt. F.eks. frygt for at blive smittet med sygdom, at blive forfulgt, eller at der ikke er rent nok, der hvor man er. Det kan være svært for en person med OCD at komme af med tamkerme, når de først har indfundet sig.

Tvangshandlinger

Tvangshandlinger – eller ritualer kommer tit i forlængelse af tvangstanker. De kan foregå ved, at man prøver at stoppe det, man frygter. Hvis man f.eks. frygter at blive smittet med sygdom, vasker man måske ofte hænder (vaskeritual) eller hvis man er bange for, at man ikke har låst sin dør, tjekker man det måske mange gange (kontrolritual) osv.

Behandling af OCD

Man kan både have OCD i mild form, hvor man kun oplever det i få sammenhænge, og i så svær grad, at hele ens dag er bygget op omkring tvangsritualer. Man kan få hjælp til at takle OCDèn, hvis man har behov og lyst. En hjælpemetode kunne være det, som hedder Kognitiv adfærdsterapi. Denne terapiform foregår ved samtaler med en psykolog. Her snakker man og får, såkaldte, værktøjer til, hvordan man hjælper sig selv i situationer hvor OCD’en rammer. Et værktøj kunne f.eks. være at distrahere sig selv, så man glemmer tanken eller tvangshandlingen, man er i gang med. Distrationen kan f.eks. foregå ved, at man prøver at lægge mærke til tingene i det rum, man er i. Det kan gøre, at ens koncentration kommer væk fra OCDèn. Det er forskelligt fra person til person, hvilke værktøjer, som virker. At komme til psykolog kan godt være en dyr ting, som ikke alle lige har råd til. Et alternativ kan være bare at fortælle om problemerne. Det kan måske gøre, at de kommer lidt på afstand, hvis man får sat ord på dem. Selvom de førnævnte eksempler på OCD-ritualer kan lyde lidt ekstreme for nogle, tænker Nicolai ikke over dem som sådan, fordi at de er så  indgroet i ham.

”Jeg har jo haft det siden jeg var lille, så jeg lægger ikke mærke til det,” afslutter Nicolai.

Ca. 100.000 mennesker i Danmark er berørte af OCD. Et af dem er Nicolai Vium Thuesgaard, 19. Han lever med OCD og har gjort det siden, at han var lille. OCD’en kommer blandt andet til udtryk, hvis han skal smøre noget på et brød (smør, leverpostej eller andet smørbart) ”Når jeg smører brødet, skal smøret være over det hele på skiven og helt ud til kanterne. Jeg tænker ikke over det, mens jeg smører, men hvis jeg kan se, at der mangler lidt smør et sted,  når jeg er færdig, skynder jeg mig at putte smør på der også” fortæller han Et andet eksempel på hans OCD kommer til udtryk, ved at Nicolai slet ikke kan tåle at have fedtede fingre. Tvangshandlingen kunne i denne forbindelse f.eks. ske,  hvis Nicolai sad og spiste spareribs med brun sovs.

”Hvis jeg får sovs på fingrene og ikke har noget ser­vietpapir til rådighed, går jeg fuldstændig amok med at tørre det af i mine bukser. Det (fedtet) skal bare væk, og det skal helst gå så hurtigt som muligt!”