Julen i fire andre lande

Kinesisk julepynt

Kinesisk julepynt

I Kina skønnes det at blot fire procent er kristne. Alligevel har vesteuroperiske julepynts-traditioner præget en del af landes storbyer, som blandt andet Beijing og Shanghai.
Her pryder plastiskjuletræer – og julemænd byernes storcentrer.

Selve juleaften

Selv om kineserne er glade for at pynte op til julen, bliver selve juleaften ikke dyrket ved faste juletraditioner, som sang og dans om et juletræ eller ris ala mande.
Man bruger dagen på alt fra at shoppe, synge karoki og hygge med sine venner.

Entiopisk julemad og appetit

Entiopisk julemad får ofte ben at gå på, fordi mange Entiopere faster hele(deres) juleaftens dag.  Derfor er appetitten god.
Den typiske Entiopiske julemad består ofte af ”wat” som er en krydret stuvning af kylling, grønsager og æg.

Selve juleaften eller vigtigere Juledag

Entioperne går tidligt i seng på den dag, som de betegner som juleaften(den 6 januar). Juledag(den 7 januar) er der nemlig en vigtig gudstjeneste, som starter klokken 4 om morgenen. Inden gudstjenesten starter går hver person en runde i kirken, imens at vedkommende holder et starinlys i hånden. Selve gudstjenesten var typisk i tre timer, og kirkegængerne står op under hele ceramonien, da der ingen siddepladers er i de Entiopiske kirker.
Julen i Entiopien kaldes i øvrigt ”Ganna”. Det er en religiøs dag som, ud over gudstjenesten om morgen bliver brugt til samvær med familie, venner og menigheden.

 

Lucia-bruden bruges som vækkeur i Sverige

Lucia- dagen(den 13 december) starter allerede om morgenen i Sverige. Der kommer nemlig en Lucia-brud ind, og vægger en, med en bakke med forskellige julesmåkager på.
Resten af dagen bliver mest makeret uden for hjemmet med Lucia-optog, ligesom i Danmark

Selve juleaften og juletræet

I Sverige har man, som i Danmark, et juletræ på juleaften. Svenskerne har dog den særlige tradition, at de vander grantræet og holder det i live til den 13 januar. Denne dag kaldes for blandt andet for tjugondedagen ”den 20 dag efter juleaften”

Når det så bliver den 13 januar ”plyndre” man juletræet og tager julepyntet ned fra det, og ”Danser julen ud” .

Sankt Nicolas den tyske julemand

Sankt Nicolas er Tysklands svar på den julemands figur vi kender i Danmark, men er dog ikke klædt i det traditionelle julemandstøj. Nicolas var nemlig en helgen og biskop og er derfor iført en biskop-dragt.